miercuri, 20 iunie 2012

O noua taxa auto este in analiz


Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că taxa auto va fi revizuită ţinând cont de normele europene şi de faptul că în România sunt şase milioane de oameni care sunt în pragul sărăciei

Rovana Plumb a precizat ca a avut trei intilniri de lucru privind taxa auto. Ministrul a precizat ca din grupul de lucru fac parte reprezentanţi din Ministerul Economiei, Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Romin şi Asociatia Producatorilor şi Importatorilor de Automobile.



"Deocamdata doar analizam, dar mesajul dat colegilor din grupul tehnic este ca trebuie sa tina cont ca in România sunt şase milioane de oameni care sunt in pragul sărăciei si trebuie sa venim în sprijinul lor", a spus ministrul Mediului. Rovana Plumb a explicat ca in cazul taxei auto se va tine cont de normele europene. "Vom merge pe o varianta care este in acord cu normele europene. Nu trebuie sa inventam noi apa calda. Vom ţine cont de normele europene si le vom adapta specificului nostru", a precizat ministrul Mediului. Începând din acest an, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este redusa cu pina la 25%. In acelasi timp, in luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vinzare a maşinilor înmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pina la începutul viitorului an, urmind ca persoanele care au plătit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi. In ordonanta de suspendare a taxei auto de prima vânzare se arata ca, prin aceasta masura, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane de  lei, reprezentind veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. O alta pierdere de venituri, estimată la 240 milioane de lei. Taxa auto a fost introdusă de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata în funcţie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacităţii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon. In 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de înmatriculari auto, incasările statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai puţin decit indicau estimarile iniţiale. Pentru anul trecut, pe fondul majorării taxei, Guvernul a estimat încasări din taxa auto de aproximativ două miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste prognoza veniturilor atrase din această sursa in 2010 si de trei ori mai mult decit incasările inregistrate în 2009. Pentru anul trecut, Guvernul a majorat cuantumul taxei auto în medie cu 45-50%, dar cu o crestere dublă sau aproape tripla pentru vehicule poluante. Reprezentanti ai unor companii din piata de profil au apreciat atunci ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificindu-se astfel comerţul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.

Un comentariu: